dimarts, 23 d’octubre del 2012

Vilafranca del Penedès



Vilafranca des de l'aire
Les VILES  FRANQUES consolidaven la repoblació en tota l’àrea de jurisdicció reial, i es situaven en llocs geogràficament ben comunicats, on fos posible un ràpid desenvolupament i l’establiment de relacions comercials. 
El PENEDÈS és el territori que hi havia entre el riu Llobregat i el Gaià, i la serralada del Prelitoral i el mar. Per defensar aquest, els comtes van construir castells estratègicament situats als cims i turons més elevats. Penedès deriva del llatí penna, que fa referència a aquestes penyes on se situaven les fortaleses.  Penedès –Penitensis- seria doncs, “la terra de les penyes” o “la terra dels castells roquers”
Vilafranca al 2012
Bé doncs després d’aquesta breu explicació d’on provenen els noms de la Vila on visc començaré a explicar algunes coses més d’aquest indret on actualment el definiría amb tres paraules claus: VI, FESTES i TRADICIÓ i MODERNISME.
Raïm del Penedès
Casa Modernista
 Vilafranca va ser fundada a mitjans del segle XII en un punt de vies comercials, on es va crear el mercat i la fira de Vilafranca això va povocar un gran creixement de la Vila a mitjans d’aquest segle i la construcción d’una esglèsia románica que anys després necessitarà una ampliació i es construirà al mateix lloc i respectant la romànica, l’actual gòtica (Santa Maria). La Vila Medieval era la típica amb el clos de la muralla, el call jueu, els gremis i la noblesa. La Vila va anar creixent fins a arribar a la meitat del segle XIV, però diverses causes com malalties, guerres, la filoxera…van suposar una devallada económica important. La filoxera, que podría ser que més d’un no sapigues que és, és un petit insecte que ataca a les arrels dels ceps xuclant-los la saba fins a matar-los, aquí una de les paraules claus cep, raïm, VI va ser un dels factors més importants d'aquesta devallada. Recuperts de la Filoxera  (1890) al Penedès hi va arribar un corrent artístic i social que començava a Europa. Els propietaris tan agrícoles com comerciants comencen a voler les seves edificacions inspirades amb el MODERNISME i això dona la coneguda Ruta Modernista de Vilafranca. El Penedés ha estat des de fa segles un referent vinícola de Catalunya amb l’extensió de vinyes més grans.
 Actualment Vilafranca té 38.000 habitants, entre 1950 i 1980 va fer un gran creixement ja que és una zona molt ben comunicada a la mateixa distancia de Barcelona i de Tarragona (aproximadament) i un centre econòmic i comercial dotat de tots els serveis.

3 de 10 Castellers de Vilafranca
També cal destacar el plat fort de la Vila, la FESTA Major de Vilafranca, declarada Festa Patrimonial d'interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Durant la Festa Major es poden veure figures, elements i balls folklorics TRADICIONALS de gran valor patrimonial. Un dels actes més importants de la Festa és la diada de Sant Fèlix actuació castellera amb més ressò dins del món casteller.



El Drac de Vilafranca data del 1601