diumenge, 13 de gener del 2013

Alchemika-Can Framis_ Fàbriques tèxtils Berguedà.



Aquest blog vull que s’entengui com una queixa de l'abandonament i deteriorament que estan patint la majoria de fabriques tèxtils del Berguedà. Crec que són elements molt importants en la historia de la nostre comarca i del nostre país i que els estem deixant fer malbé sense cap tipus de remordiment.

Per això m’agradaria mostrar dos bons exemples de com la nau d’una antiga fàbrica es pot remodelar i adaptar a unes funcions molt útils per a la ciutat actual, i així aconseguirem conservar i mantenir el nostre patrimoni arquitectònic i la nostre història i comparar-lo amb l’abandonament i deteriorament que pateixen els mateixos tipus de naus en la ciutat de Berga.


El primer exemple és el de l’antiga fàbrica de l’Alchemika en la qual, amb el que considero que és un molt bon projecte, s’hi ha ubicat una escola infantil, una llar d’avis, una biblioteca i un local pel barri. El projecte tot i eliminar la major part de preexistències manté la façana de l’antiga fàbrica i això fa que es mantingui l’essència del que hi havia hagut anteriorment.
















El segon exemple que vull destacar  és el museu Can Framis, el qual amb una delicadesa espectacular converteix una antiga fàbrica tèxtil en un museu, mantenint dues naus completes de l’antiga construcció. El tracta la façana d’aquests dos volums amb un recobriment homogeni que ajuda a mantenir l’essència de l’antiga fàbrica i a la vegada el converteix en un edifici modern perfectament vinculat al nou volum de formigó.



Amb aquest dos exemple vull demostrar que tot i que a Berga, al contrari que a Barcelona, tinguem molt espai per construir i ens surti més econòmic utilitzar un nou emplaçament és molt interessant no deixar perdre el nostre patrimoni arquitectònic.


 I per tant penso que és una llàstima deixar ensorrar aquestes fàbriques i crec que s’hauria d’intentar rehabilitar algunes d’aquestes antigues naus que tot i que actualment no tinguin molt valor si que són un segell d’identitat de la nostre història i de la memòria viva de la comarca.





Per això espero que aquesta comparació entre l’ús que donen a les grans ciutats a les antigues fàbriques i l’ús que s’hi dóna a les petites  algun dia sigui totalment diferent a la que és ara.