divendres, 28 de setembre del 2012

Manresa

Sóc l'Adrià de Manresa i espero que, mitjançant aquest bloc, poguem conèixer una mica més la meva ciutat.

Manresa té 80.000 habitants i és la capital de la comarca del Bages. Popularment, l'anomenem "Cor de Catalunya" per la seva centralitat i pel sentiment de país que tenim els manresans.  



Geogràficament ens trobem en un nus important de telecomunicacions ja que Manresa connecta l’Eix del Llobregat amb l’Eix Transversal, vies que creuen Catalunya d’est a oest  i de nord a sud. Perquè us en feu a la idea, estem molt a prop de la confluència dels rius Cardener i Llobregat. 

La principal característica que presenta l'orografia de la ciutat és la seva irregularitat ja que ens estenem per sobre una gran quantitat de turons: el Puigmercadal, el Puigterrà, el Puigberenguer, Tossal dels Cigalons i el Puigcardener, que és a on s'establiren els primers manresans.






Amb el pas del temps, la ciutat s'ha anat expandint cap al vessant nord-est ja que la proximitat del riu Cardener i el caràcter abrupte dels entorns ha dificultat l’expansió cap a altres direccions.

Si hagues de triar les principals vies de què disposa la ciutat em quedaria amb la Carretera de Vic i el Passeig Pere III: 
La Carretera de Vic, històricament, ha estat una via de pas obligatòria per a tots els forasters que han volgut anar cap al nord de Catalunya. No obstant, amb la construcció de l’Eix del Llobregat i l’Eix Transversal, que fan la funció de rondes, la Carretera de Vic quedà només al servei dels manresans que avui en dia encara l'utilitzem per travessar la ciutat d'una punta a l'altra. Així, la condició de carretera que tenia en uns origens ha deixat pas, avui en dia, a la condició de carrer.  

El Passeig és un punt important de trobada per a tots els manresans ja que, des de sempre, ens ha agaradat passejar-hi. És una via peatonal, arbrada, amb locals comercial i quioscos com el del Quimet o el de Canaletes on a  l'estiu pots seure a prendre alguna cosa amb els amics.







Segur que trobaríem opinions per a tots els gustos en relació a aquesta ciutat però el que n'estic segur és que Manresa és la meva infància, la meva juventut, les meves vivències i records, és... una gran part de mi