diumenge, 21 d’octubre del 2012

L'ANELLA VERDA DE MANRESA


A les últimes dècades s’ha produït una expansió urbana tan exagerada que alguns pobles han arribat a fusionar-se, físicament. Degut a la creació d’aquestes xarxes urbanes tan denses, moltes vegades no es deixa lloc als espais naturals, fent que molta gent hagi de fer grans desplaçaments per arribar a zones rurals.

Aquest és el cas de Barcelona i de la seva àrea metropolitana que formen un espai continu urbanitzat on podem trobar gran quantitat de pobles i ciutats adherides. L’ alternativa a tot aquest bullici urbà és el Parc de Collserola, l’únic pulmó verd capaç de regenerar l’aire contaminat d’aquesta zona tan massificada. És una zona de 8.000 hectàrees d’espai natural i forestal rodejat per una anella urbana formada per diverses ciutats com Barcelona, Molins de Rei, Sant Feliu...

Degut a la importància de mantenir viu el parc, s’ha creat el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola que vetlla per mantenir el parc en bones condicions i per tal que sigui accessible a tothom. 

Manresa, malgrat haver patit un fort creixement aquests últims anys, no ha patit el fenomen de metropolització ja que té la gran sort de tenir un rodal natural i agrícola que l’envolta, deixant-la respirar de la resta d’agrupacions urbanes dels voltants.




Aquest rodal és un espai continu, natural i agrícola on s’hi poden realitzar diverses activitats, tan en l’àmbit de l’educació, de l’esport, de l'oci o bé de la cultura (observació de la fauna i la flora, senderisme, passeigs en bici...) S’ha de valorar aquest espai si els manresans no volem perdre un element que ajuda a la nostra qualitat de vida.

D’aquesta manera, a l’any 2009, es desenvolupen diverses jornades plantejant la necessitat de recuperar el valor del rodal de Manresa sota el concepte d’Anella Verda, seguint els passos que ja havien fet altres ciutats com Vitòria, Tarragona, Lleida... És a partir d’aquestes jornades que es crea un grup de treball amb una forta representació ciutadana que, de manera organitzada, treballa per mantenir i tirar endavant aquest projecte per tal que tots els veïns de Manresa i entorn se’n puguin beneficiar.





Per tal que l’anella funcioni és imprescindible que no sigui fragmentada ja que la relació entres els diversos ecosistemes perillaria. En els últims anys hi ha hagut diversos conflictes entre l’ajuntament i les associacions de veïns ja que s'havien plantejat alguns projectes que afectaven, de manera directe o indirecte, l’anella verda. Per això, encara avui en dia es realitzen diverses campanyes per tal de recordar la importància d’aquest coixí natural de què disposa la nostra ciutat. Que sigui un espai de tots i per a tots!




Vist això, es pot concloure que els habitants de Manresa vivim en un entorn més pròxim a la natura que millora així la nostra qualitat de vida. No obstant, s'ha de tenir en compte que és una ciutat molt més petita que Barcelona i apartada de la zona metropolitana on els espais naturals són una excepció.