dimarts, 27 de novembre del 2012

Collserola i la Devesa de Girona


El parc de Collserola i la Devesa de Girona, no són dos parcs que es puguin comparar per les seves qualitats geològiques, però si que ho podem fer com a espai verd enmig de la gran ciutat. 
Totes les ciutats tenen espais lliures on poder anar a fer esport, decansar…com places o els vorals d’un riu, però no totes tenen un gran espai verd central com és Collserola o la Devesa.

 

Collserola i la Devesa, dos espais verds dins la gran ciutat.

Collserola és una serra que s’aixeca en mig de l’àrea metropolitana de Barcelona amb més de 8.000 ha d’espai natural protegit. Actualment s’ha fet un plà especial de protecció i se l’ha declarat Parc natural, per poder mantenir les seves qualitats i  valors.
Per altre costat tenim la Devesa, situada a l’oest del nucli històric de la ciutat de Girona i entre els rius Ter, Onyar i Güell. No podem comparar els dos espais per la seva extensió, ja que la Devesa tot i ser el parc més grans dels països catalans fent 40ha no és comparable a tot l’espai natural de la serra de Collserola. 

Collserola a diferècia de la Devesa, conté  un ampli ventall d’ambients naturals, predominen els boscos, que acullen una fauna i flora molt variada, des d’alzines, roures i pins, a guineus, porcs senglars i esquirols. El parc de la Devesa en canvi, compta amb un arbrat format per 2.500 plàtans, que tenen aproximadament uns 150 anys. Estan col·locats a molt poca distància uns dels altres i és per això que s’han vist obligats a créixer en alçada, arribant fins als 60 m.  És un parc molt més ordenat ja que els plàtans van ser plantats en nou passeigs regulars i ombrejats.

En els dos casos trobem espais més petits i concrets, com els jardinets de la Devesa, o espais amb bancs col·locats al costat de fonts en el cas de Collserola.
Anys enrera la Devesa no era tant freqüentada com ara, aquest fet estava relacionat en el fet que quedava més apartada de la ciutat. Barreres naturals, com el riu Güell, o artificials com  el tren i la carretera separaven Girona del parc.
Actualment està molt més integrada, ja que es va desviar el riu i es va aixecar la via del tren. Es té cura dels arbres (que durant un temps van estar malalts i ningú no s’en preocupava) i s’hi fan activitats diverses com les Fires i Festes de Sant Narcís, exposicions, les carpes de nit a l’estiu i el mercat setmanal cada dissabte. S’han reconvertit algunes zones en espais esportius i pistes de futbol… i al igual que a Collserola, algunes zones s’han convertit en espais on la gent va a passejar o a córrer aprofitant els espais ja existents.