diumenge, 9 de desembre de 2012

Jiaying li-798 Art Zone in Beijing



The facory reconstruction region-can ricart recalls me to introduce 798 Art Zone in Beijing. 798 Art Zone is also a thriving artistic community, among 50-year old decommissioned military factory buildings of unique architectural style. It is often compared with New York'sGreenwich Village or SoHo.




The Dashanzi factory complex began as an extension of the "Socialist Unification Plan" of military-industrial cooperation between the Soviet Union and the newly formed People's Republic of China. By 1951, 156 "joint factory" projects had been realized under that agreement, part of the Chinese government's first Five-Year Plan. However the People's Liberation Army still had a dire need of modern electronic components, which were produced in only two of the joint factories. The Russians were unwilling to undertake an additional project at the time, and suggested that the Chinese turn to East Germany from which much of the Soviet Union's electronics equipment was imported. So at the request of then-Premier Zhou Enlai, scientists and engineers joined the first Chinese trade delegation to East Germany in 1951, visiting a dozen factories. The project was greenlighted in early 1952 and a Chinese preparatory group was sent to East Berlin to prepare design plans. This project, which was to be the largest by East Germany in China, was then informally known as Project # 157.





The architectural plans were left to the Germans, who chose a functional Bauhaus-influenced design over the more ornamental Soviet style, triggering the first of many disputes between the German and Russian consultants on the project. The plans, where form follows function, called for large indoor spaces designed to let the maximum amount of natural light into the workplace. Arch-supported sections of the ceiling would curve upwards then fall diagonally along the high slanted banks or windows; this pattern would be repeated several times in the larger rooms, giving the roof its characteristic sawtooth-like appearance. Despite Beijing's northern location, the windows were all to face north because the light from that direction would cast fewer shadows.
The chosen location was a 640,000 square metres area in Dashanzi, then a low-lying patch of farmland northeast of Beijing. The complex was to occupy 500,000 square metres, 370,000 of which were allocated to living quarters. It was officially named Joint Factory 718, following the Chinese government's method of naming military factories starting with the number 7. Fully funded by the Chinese side, the initial budget was enormous for the times: 9 million rubles or approximately 140 million RMB (US $ 17 million) at today's rates; actual costs were 147 million RMB.