dilluns, 14 de gener del 2013

El mercat i la plaça Soler i Carbonell

Després de la visita al llarg de "l'eix monumental" de Barcelona, el tram de la Meridiana des de Marina fins a les Glòries, pot costar bastant de comparar amb un municipi més petit com pot ser Vilanova, on normalment els equipaments més importants són de dimensions més petites i solen estar integrats dins de la trama urbana de la ciutat.

El més curiós del projecte urbanístic és aquesta intenció de voler "dignificar" espais històricament poc dignes o inclús amb certa mala reputació, com és el cas dels mercats de carrer, en aquest cas el mercat de Bellcaire (o comunment conegut com Els Encants). 

Si més no, aquesta cultura del mercat del carrer, el tracte humà directe i, inclús, certa al·legalitat en les transaccions, a pobles o ciutats petites com Vilanova o Vilafranca encara es troba força present dins la població d'arreu de la majoria de comarques catalanes. En el cas de Vilanova si parlem del mercat de carrer (o el "mercadillo") cal parlar sobre la plaça Soler i Carbonell i el mercat municipal. El conjunt es troba situat en un buit urbà cedit per el propietari que li dóna nom a la plaça al voltan del primer quart del segle XX. Inicialment el projecte constava de l'edifici del mercat (del 1941), pero a dia d'avui és impossible concebirlo sense la gran plaça davant seu, que setmanalment, cada dissabte, s'omple de parades i rep visita de gent de tots els pobles del voltant. 

Si bé no es pot comparar el mercat de carrer de Vilanova amb el mercat de Bellcaire, si que cal dir que l'avantatge respecte al mercat barceloní, és que Vilanova degut a les seves dimensions, té una especial manca de grans espais que puguin absorbir grans esdeveniments culturals o d'oci, amb la qual cosa, la plaça Soler i Carbonell té un valor afegit com a espai polivalent i de certa centralitat, a més de complir amb la funció diaria més casolana com a plaça de joc o descans. 



Doncs cal dir que projectes com aquests són els que en el futur permetran a ciutats com Vilanova crèixer i poder estar cada cop més marcades en els mapes culturals arreu del país, si més no, a dia d'avui us invito a apropar-vos un dissabte a Vilanova i impregnar-se d'aquest esperit marítim del Garraf.