diumenge, 13 de gener del 2013

El mirador de la ciutat


La comparació que faré a continuació consta de dos llocs significatius que podrien ser nombrats com a miradors de la ciutat. Els dos casos tenen una historia molt diferent; divergeixen també en la funció que tenien les construccions que s’hi trobaven.

Per una banda a Barcelona tenim el Turó de la Rovira, que és un espai on es conserven restes d’una bateria antiaèria durant la Guerra Civil Espanyola per intentar defensar Barcelona dels atacs de la aviació feixista. La restauració de les estructures constructives i la funció com a mirador, han premés fer d’ell un espai amb interès històric i paisatgístic, que a més a més ajuda  augmentar el coneixement sobre la memòria de la ciutat i país.
 
Per altra banda trobem el Castell de Ciutat que és una antiga fortalesa de Castellciutat, que es troba al municipi de la Seu d’Urgell. Està ubicat al puig d’Urgell, el més estratègic de la vall del riu Segre, on conflueixen les principals vies de comunicació que travessen els Pirineus. Des del castell es domina la ciutat de la Seu.

vistes de la Seu d'Urgell
vistes de la ciutat de Barcelona













Plenament vinculades amb el castell trobem properes les torres de Solsona, el fortí de la Paella i la Ciutadella, caserna militar bastida a principis del segle XVIII damunt la Torre Blanca en forma de dos migs baluards amb llurs costats flanquejats per una torre hexagonal. Aquesta estructura militar permetia el control d'accés al pla de la Seu.

La història d’aquest Castell data uns quans segles abans que el Turó de la Peira; els romans van colonitzar la muntanya durant els segle I. A partir del segle IV es va convertir en les residència oficial dels comptes d’Urgell i durant la Guerra de Successió espanyola (1719) i la Guerra de Rosselló (1793) el Castell va tenir episodis destacats.

El Castell va ser ocupat sense interrupció fins els primers anys del segle XX. A l’any 1970, després de ser abandonat, va ser adquirit per la família Tàpies amb la intenció de restaurar la seva part històrica. Actualment s’ha i convertit en un conegut complex històric-turístic format per l’antic castell, la fortalesa abaluartada i un hotel de quatres estrelles situat al peu del turó.