dissabte, 12 de gener del 2013

La reconversió de l’espai industrial en un espai cultural i de creació


De la mateixa manera que el que vam veure en la fàbrica Alchemika en el que s’havia escollit una antiga fàbrica industrial i es reconvertia en una sèrie d’equipaments necessaris pel barri com és el cas d’una biblioteca, una llar d’infants i una residència d’avis, a Molins també tenim espais amb el mateix caràcter. 


 
Un dels exemples és el casal de joves de la Mola, situat des de fa cinc anys a una antiga fàbrica del carrer Raseta, una nau industrial que forma part d'un complex industrial que comprèn els carrers Canal de la Infanta, avinguda València i Carrer raseta.

Dins d’aquests complex també hi ha l’espai Desastre, un espai de creació i amb continua innovació. Actualment hi ha ubicat un espai de circ, per pràctica i aprenentatge amb tots els elements necessaris. També hi ha ubicat un bulder i un espai de pràctica de Muay Thai (una art marcial). També s’hi reuneixen Creaciones Creatius que és una organització jove, dinàmica i divertida amb ganes de fer projectes relacionats amb el món dels audiovisuals. En aquesta nau es fan nombroses actuacions, no només de circ (de varis grups que practiquen en la sala i de tant en tant fan actuacions) sinó també s’hi fan mostres de teatre, projeccions de curt-metratges o mostres de cinema alternatiu, entre altres. En aquesta nau encara es poden observar els rails i tubs d’acer que recorrien tota la nau i feien moure la pesada maquinaria que caracteritzava la indústria tèxtil.


Una de les noves incorporacions en una petita nau adjacent al complex és La Xauxa Xica que és un espai d'acompanyament per a infants d'inspiració Montessori, educació viva i contacte amb la natura.



A la sala principal on ens trobem el casal de joves, actualment i després de les darreres reformes, hi ha una barra d’obra, un petit escenari, un magatzem, un parell de despatxos i uns armaris construïts per a l’intercanvi de roba de segona mà. Aquest espai té múltiples usos, des de múltiples xerrades, assemblees, exposicions, concerts diversos, sopars populars, celebracions de castanyada, cap d’any, etc. Cal afegir que el casal és autogestionat i de la mateixa manera les obres i modificacions que es van fent a tota la nau son impulsades i finançades pels socis i col·laboradors.

L’espai és obert a tothom que s’hi vulgui afegir i coordinar les activitats que proposi.