dilluns, 14 de gener del 2013

“Les cases barates”


A Santa Magdalena no hi trobem masses equipaments, hi ha una escola, Mossèn Albert Vives, i l'antic escorxador, que avui dia és un centre cívic per a joves. La zona, coneguda com "les cases barates" és la que trobo que té una certa semblança amb el barri de Gràcia. Es tracta d’unes cent cases unifamiliars aproximadament, que s’ubiquen en filera. Vulgarment es diuen “les cases barates” perquè són un grup de construccions econòmiques, bastides després de la Guerra Civil per cobrir les necessitats de vivenda d’una part dels obrers de la ciutat. Aquest últim concepte, juntament amb la primera necessitat de realitzar un projecte d’urbanització abans d’edificar, són dues característiques que comparteixes ambdós barris.

Però si mirem un plànol, el barri de Gràcia i el de “cases barates” no tenen massa a veure. Mentre un està format mitjançant una juxtaposició de peces urbanitzades independentment que acabaran format una trama viaria de gran coherència interna i poc regular, l’altre es forma amb un seguit de peces iguals col·locades paral·lelament una al costat de l’altra, generant carrers regulars i paral·lels uns amb els altres.


Barri de Gràcia
"les cases barates"
 










Si dones una volta per aquests dos barris, al primer cop d’ull són semblants; però si dones una volta més llarga, t’adones de que tenen una gran diferència: al barri de Gràcia es caracteritza per la bullició de gent que es passeja pels seus carrers i places mentre que el de la Seu, és un barri totalment de caràcter residencial.