diumenge, 13 de gener del 2013

Semblança entre el Parc de l’estació del Nord i el Parc de les estacions de Palma


L’altre dia que visitarem el Parc l’estació del Nord no vaig poder de deixar de pensar en el Parc de les estacions de Palma, la semblança no la vaig veure tant amb l’aspecte si no en el context, un parc creat on el que abans havia estat l’antiga estació però que des del soterrament de les vies s’havia destinat a la creació d'un parc,  i al costat del que ara és l’estació central d'autobusos.

Llavors m’agradaria explicar les diferents modificacions que ha sofert el Parc de les estacions, els conflictes d'interessos  les corrupcions... més que el seu disseny.

El Parc de les estacions és l’únic pulmó verd existent en el cor i eixample de Palma, és una extensió de 38000 m2, es troba davant de la Plaça Espanya, separant aquesta del parc les avingudes.

Vista actual del Parc de les Estacions de Palma
 Abans de la darrera modificació, el parc interactuava amb l’estació d'autobusos i ferrocarrils de Palma, era un lloc amb molta fluència de gent que arribava a la ciutat i en sortia d'ella, el 5 de Juny de 1999 fou inaugurat el  nou Parc realitzat per l’arquitecte Carme Pinós, era un Parc amb zones verdes, elevacions del terreny que hem recordaren molt a l’actual Parc de l’estació del Nord, però en la construcció ja aparegueren conflictes entre l’arquitecte, el constructor i el promotor, degut a que quan es va treure a concurs ja hi havia una constructora fixada, complicant la feina de Carme Pinós. El concurs consistia en crear un  Parc que funcionés millor i encara que ja s’estava pensant en el soterrament de les vies no es tirava al capdavant degut a la manca de finançament.

En el canvi de legislatura, quan entrà el PP al govern de les Illes Balears, decidí demolir l’obra de Carme Pinós, amb l’excusa de crear una nova estació subterrània i el soterrament de les vies, com també la creació duna primera línia de metro que uneix la Plaça Espanya amb la Universitat de les Illes Balears, aquesta nova línia entrà en servei el 25 d'Abril de 2007. Amb el soterrament de les infraestructures es creà el nou Parc damunt l’estació intermodal, inaugurat també al 2007, és un parc que consta d'uns camins que sobrin dins una vegetació, zones de joc infantil i una zona amb aigua però que la meitat dels anys ha estat en desús per continuades averies igual que les zones de joc infantil i el mobiliari urbà que no complien les normatives.


Les diferents modificacions han creat moltes diversitats d'opinions  del Parc que hi ha avui en dia es diu que no interactua amb les edificacions del voltant, que no deixa cap record del que era anys enrere, el parc s’utilitza més com a pas dels veïns que viven més a la perifèria i el travessen per anar al centre de la ciutat o per tornar a casa, només es veuen uns quants jubilats asseguts als bancs i joves parelles que cerquen intimitat. També qualque pic s’aprofita per fer concerts sota la pèrgola de l’entrada.

Pèrgola de l'entrada del Parc

Jo personalment no és un lloc que disfruti degut a que si vaig a l’estació per agafar un bus l’entrada és just al costat de les avingudes sense la necessitat d'entrar al parc, cosa que per mi em facilita l’accés però que fa que el Parc quedi casi totalment desvinculat de l’estació. Avui en dia encara canvien plantacions degut a que les anteriors no han tingut una bona adaptació al lloc.

Noves plantacions (fotografia del 2012)
Per acabar volia parlar d'aquesta nova estació intermodal, suposo que molta gent ha sentit a parlar de les diferents corrupcions que hem patit últimament a les Balears, i aquesta nova estació també ha estat tema de debat, jo no vull opinar sobre com s’ha duit a terme, només indicar un parell d'incidents que sortiren a la llum  poc després de l’ inauguració, a part de que es posa molt en dubte si era necessària una línia de metro (que costà molts diners), el primer cop que plogué de forma considerable a Palma l’estació patí inundacions molt greus que feren que l'estació tanques durant 10 mesos, tampoc s’havia pensat amb l’accessibilitat de les persones en cadira de rodes, i el dia de l’ inauguració la gent va haver de sortir a fora de l’estació perquè hi havia greus problemes amb els conductes de ventilació.




5 mesos després de l'inauguració


Aquí deix un enllaç al diari de Mallorca sobre una entrevista que es realitzà a Carme Pinós al Gener de 2010 parlant sobre el Parc de les Estacions:

http://www.diariodemallorca.es/palma/2010/01/22/parc-ses-estacions-fallamos-cliente-constructor/539193.html