diumenge, 13 de gener del 2013

La plaça de la Vila de Vilanova

Després de la visita al ciutat Vella a Barcelona, un barri que actualment consta actualment de més població que tota la ciutat de Vilanova pràcticament, sembla difícil trobar una comparativa decent entre les dues poblacions, no obstant si hi ha un espai que no té res a envejar a Barcelona, aquest és la plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú. 

Situada molt a prop de la Rambla de Vilanova (el principal carrer comercial i d'oci) i inscrita a la reticula del projecte d'eixample de la ciutat, constitueix un dels punts neuràlgics i de més activitat del municipi.

La compartiva més directe que podem fer és sens dubte amb la plaça Reial a Barcelona, ja que ambdues van ser construïdes a la mateixa època, més o menys a mitjans del segle XIX. Ambdues places tenen unes dimensions similars (encara que la de Vilanova és un xic més petita) i tenen una característica molt peculiar pròpia de les "noves places modernes" de l'època: la seva estructura porxada. 

El més curiós de l'història de les dues places és que el buit de la plaça es donà gràcies a l'expropiació de convents de l'ordre dels caputxins, encara que en el cas de Vilanova, aquest era propietat de Josep Tomàs Ventosa, que té una escultura dedicada a ell enmig de la plaça. Al llarg del temps, gràcies a la seva situació de centralitat, podríem dir, monumental, la plaça de la Vila ha sofert menys canvis que la plaça Reial.

Al igual que la plaça Reial, actualment la plaça de la Vila, té gran varietat de comerços i restaurants i consta d'una activitat força variada, amb una gran diferència respecte la seva homòloga barcelonina: aquesta conté tres equipaments públics fonamentals per la ciutat, la casa de la Vila o ajuntament, la biblioteca Joan oliva i l'anomenat Casal de l'indiano. A més a més la plaça de la Vila també és el centre de les festes populars més importants de Vilanova, com per exemple els tres tombs o les guerres de carmels durant les festes de carnestoltes.