dilluns, 1 d’octubre del 2012

De la Ciutat Vella de Barcelona al Casc Antic de Palma


La ciutat Vella de Barcelona crec que recorda a molts cascs antics de les ciutat actuals, però a mi especialment m’evoca al casc Antic de Palma encara que amb algunes diferències.

La primera muralla que hi hagué a Palma fou romana on el carrer Sant Roc i el carrer de l’estudi General foren els antics eixos del cardo i decumanus de la ciutat, igual que a Barcelona foren el carrer Bisbe i el Carrer Call. L’àrea d'aquesta primera ciutat correspon al barri de l’Almudaina, d’aquesta primera muralla només se'n conserva una porta al carrer de l’Almudaina.


Traçat hipotètic de les primeres muralles romanes
Porta de la muralla romana al Carrer de l'Almudaina


El laberint de carrers de la ciutat Vella s’assembla als carrers de darrera de la catedral de Palma, però com he dit abans, amb certes diferències. A Barcelona per diferents raons, com guerres, al llarg del temps, dins la ciutat Vella s’han anat creant places, grans vies com la Via Laietana, la plaça St Jaume, el carrer Ferran, etc. En canvi, al casc antic de Palma ha sofert pocs canvis des de la conquesta del Rei Jaume I, no trobem grans places ni carrers amples.
El que si podem destacar del casc Antic, que ha perdurat i que fa que tingui un encant especial són els palaus i les cases senyorials característiques d'alguns carrers de Palma, que foren construïdes a partir del S XV i el que més les caracteritza són els grans patis empedrats, la majoria porticats, frecs i lluminosos, alguns exemples són el Palau Solleric, Can Marquès, Palau Verí, Palau Vivot...


Pati Palau Vivot

La darrera muralla que hi hagué a Palma, després de dues romanes i dues àrabs, de forma estrellada, s’enderrocà al 1902, després de que al 1900 s’aprovés el Pla Calvet d'urbanisme  a partir del qual la ciutat s’eixamplà molt més enllà dels seus murs defensius. Calvet amb l’eixample va aconseguir unir els llogarets perifèrics amb Palma, igual que Cerdà amb l’eixample de Barcelona va incorporar els barris propers com Gràcia, Les Corts, Sarrià.
El que queda de la muralla de Palma és la part que correspon a la façana marítima on juntament amb la catedral (la Seu) crea una imatge molt característica de la ciutat de Palma.



Podem dir que la trama ortogonal del pla Cerdà (1859) va aconseguir una ciutat descongestionada, amb grans espais, ordenada i clara, cosa que es contraposa amb el traçat ortogonal i concèntric de Palma, on els nous barris són irregular, ofegats i tenen poca autonomia funcional.

I per acabar no puc deixar de mostrar la semblança de la plaça Reial amb la plaça més destacable del casc antic de Palma, la plaça Major, les dues porticades, amb gran importància dins la ciutat i amb molta activitat avui en dia.

Plaça Major, Palma

Plaça Reial, Barcelona