dilluns, 1 d’octubre del 2012

Lille

La ciutat que he triat és Lille, una de les ciutats més importants del nord de França, a tocar amb la frontera belga. El que és propiament la ciutat original té poc més de 200mil habitants però, a causa del seu propi creixement i del dels pobles que l’envolten, ara és una gran àrea metropolitana convertint-se així en la quarta ciutat més poblada del país, fenòmen semblant al de Barcelona.

Avui en dia està limitada físicament per dues importants barreres. La primera, el riu Deûle, a la vora del qual es va fundar la ciutat i on es va col·locar la Ciutadella Vauban, fortificació militar, al segle XVII sota les ordres de Louis XIV. La segona barrera, molt més actual, és la via de circulació perifèrica que connecta la ciutat amb les principals carreteres cap a la resta d’Europa.

Capital europea de la cultura al 2004, Lille es caracteritza per la quantitat d’espais i activitats culturals o de lleure que es realitzen amb forta freqüència dirigides a un públic molt ampli. Tot i així, la població estudiantil és nombrosa ja que a les afores de la ciutat s’hi troben campus universitaris que acullen una gran diversitat d’estudis superiors.

Caminant pels seus carrers, malgrat el fred i la pluja, es fa fàcilment reconeixible el curs que la història ha tingut en aquest indret: des del barri antic de carrers irregulars i alta densitat fins a nous complexes com el famós Euralille de Koolhaas, passant per barris obrers de l’època industrial o zones més esponjades de principis de segle.