dilluns, 22 d’octubre del 2012

Isaac_Berga, Mi ciudad


Jo sóc d’un poble molt petit, Cal Rosal però la ciutat que he decidit triar és la capital de la meva comarca, Berga.



Berga, situada a uns 100 km al nord de Barcelona,  és la capital del Berguedà. Geogràficament està situada just a l’inici de la zona muntanyosa dels Pirineus, i molt pròxima a una de les xarxes viaries més importants de Catalunya la C-16, que connecta Barcelona amb Andorra.



És una ciutat petita de només  17.300 habitants  i això fa que el tracte amb la gent i la relació entre habitants sigui molt més propera, similar a la que és dóna en els pobles.
La ciutat està ubicada just a l’inici de la serralada dels Prepirineu i això li proporciona una relació amb la muntanya i amb la natura molt directe. Aquesta proximitat a la muntanya provoca que la topografia de la ciutat sigui complicada i per tant que la majoria dels carrers s’hagin d’adaptar a aquesta.
La ciutat té un casc antic situat en un petit turonet previ a la gran massa muntanyosa dels Pirineus. La ciutat va creixent adaptant-se al pendent  i buscant connectar-se amb la C-16.

El que més destacaria de Berga, sens dubte, és la festa de La Patum, celebrada durant la festivitat del corpus, i que des de l’any 2005 és patrimoni de la humanitat per la Unesco. Es tracta d’una festa  que consisteix en diferents representacions al carrer, amb la participació ciutadana i de les quals n'és característica la presència de foc i pirotècnia. Aquesta festa es realitza en el cor de Berga, la plaça de Sant Pere (marcada amb vermell a l’esquema) on trobem l’ajuntament i l’església més important de la ciutat.













Una altre lloc a destacar és el Monestir de Queralt, situat uns 500 metres per sobre del nivell de la ciutat. En un dia sense núvols és pot gaudir d’unes espectaculars vistes de la gran depressió de la Catalunya central, poden identificar clarament la muntanya de Montserrat.  
´

Espero que us hagueu pogut fer una idea de com és Berga, crec que és una ciutat excel·lent per visitar si t’agrada la muntanya i també crec que és un bon exemple per entendre millor la cultura catalana. Té alguns símbols importants del catalanisme molt a prop com el pi de les tres branques i el Pedraforca.