dilluns, 22 d’octubre del 2012

Mi ciudad _ Es Castell (Menorca)


La meva ciutat és un poble

Gairebé tots sabreu on és Menorca, molts fins i tot l’haureu visitada en alguna escapada d’estiu. Estic segur que si hi heu viatjat era a l’estiu, ja que és quan la tenen oberta pels turistes. Encara podria apostar que més d'un i de dos heu repetit el viatge poc després i hi heu tornat. Dons bé, tot i així puc estar segur que ben pocs dels que heu visitat l’illa, encara que sigui dues vegades, coneixereu l’existència del poble des Castell. I això és bo, ja que no és fins la tercera vegada que es viatja a Menorca, després de conèixer a fons les seves Cales, les seves platges i paisatges, les seves carreteres plenes de rotondes i els seus poblets de revista; no és fins que s’estima ja l’illa que recomano fer una passejada pels carrers des Castell.

 Es Castell és un poble sense turisme en una illa que viu del turisme, així que podeu estar segurs que allà hi podreu trobar molta de l’essència de les gents de Menorca.

Es Castell és Calesfonts, Calacorb i sa planada (que és com li diuen els Castellufes a la Plaça de l’Explanada).
Vista aèria del poble des Castell
 El poble des Castell és un poble de costa, neix i creix enganxat al costat sud del gran Port de Maó, sortint a la dreta igual que els lavabos dels edificis; i de la mateixa manera que un lavabo, Es Castell sempre ha estat el destí de les despulles de Maó (en sentit literal i metafòric). Molts sociòlegs classifiquen el poble com a ciutat dormitori de Maó. Depèn en gran mesura dels serveis que ofereix la ciutat, així que tenen tota la raó, amb el matís que Es Castell sempre ha tingut una història pròpia que fa que els seus habitants hi estiguin arrelats.

Juntament amb Sant Lluís, és el poble de més recent edificació de l’illa. Avui dia té uns 8.000 habitants, així que és la quarta ciutat més gran de l'Illa. El seu traçat data del segle XVIII, durant la segona dominació britànica de l’illa. A la següent entrada faré referència a la seva creació a partir d'un planejament militar i la compararé amb la trama de la Barceloneta, ja que la seva forma i història té moltes similituds.