dilluns, 29 d’octubre del 2012

Sitges Vida


Sitja:  Lloc sota terra on es guarda el blat i altres grans, llavors, farratge, pinso, etc.





Esquema de la vila de Sitges


Aquest mot és el que origina el topònim de Sitges. Els primers Sitgetans  es situaven, en el neolític, dividits en dos petits nuclis urbans, ubicats en dos petits golfs que avui en dia es coneixen com la punta de la cova, a Terramar, i el turó de la punta, on hi ha l’església.Amb el temps, les vies que comunicaven els dos nuclis es van consolidar, formant noves zones d’assentament que crearen el que avui en dia n’és la ciutat.

Situat a la comarca del Garraf, entre Tarragona i Barcelona, a la costa del mediterrani i al peu del massís del Garraf, Sitges disposa d’un microclima únic que fa que disposi d’unes condicions climàtiques envejables durant tot l’any,

Sitges és una ciutat costera, enfocada al turisme, el comerç i la cultura. Ha vist pràcticament triplicada la seva demografia en els últim 30 anys, passant de 11.850 habitants als 29.000 actuals. Aquestes xifres es disparen quan arriba l’estiu.


Antigament, el comerç de la vila es centrava en la pesca i la fabricació de calçat, però aquestes activitats han anat menguant. Encara queden petits tallers, i l’activitat marítima ha evolucionat cap al turisme, convertint-se en la primera ciutat en disposar de 3 ports esportius. Sitges disposa de 17 platges que recorren el litoral, cadascuna amb la seva identitat, equipades amb tots els serveis necessaris. Trobem cales petites i tranquil·les, platges amplies de sorra fina, i platges més urbanes amb vistes al centre històric, accessibles a peu des de el passeig marítim. 

Ha conservat importants referències medievals i del antic poble de pescadors que va ser, oferint als visitants un important patrimoni arquitectònic. Tot això l’ha convertit en una població amb un gran caràcter cosmopolita, amb una forma heterogeneïtat de població on conviuen més de 70 nacionalitats diferents.

D'entre les zones més conegudes de la vila, el passeig és sens dubte la porta al mar i l'eix principal sobre el que es dibuixa Sitges. El conjunt de l'església, la Fragata i les escales de l'espigó són l'escenari més important i on es centren bona part de les actuals celebracions i festivitats. El sòcol de l’església és el Racó de la Calma, que es troba amagat a l'ombra del Palau Maricel i respira una atmosfera especial. El Cap de la Vila és el pulmó i centre del poble, On es troben el carrer Major i el carrer Parellades. Perpendicular a aquest últim, es trova el carrer 2 de maig, conegut popularment com el “carrer del pecat”.