dimecres, 14 de novembre del 2012

Ciutat vella i casc antic


El recorregut per Ciutat Vella és atractiu per la varietat d'espais públics que hi trobem i el caràcter tant diferent que tenen cadascun d’aquests. N’he escollit un parell de molt diferents, gairebé oposats, per exemplificar que aquests espais públics no tenen res a veure un amb l’altre.

Començo per la plaça o avinguda de la Catedral, es tracta d’un espai de pas però que al donar fi a tants carrers i inici a altres agafa caràcter de plaça. L’espai travessa des dels carrers comercials sempre amb activitat del centre fins la Via Laietana, on hi trobem bastant moviment de cotxes; això fa que s’hi generi sempre molta activitat.

 

Però per qui no vol moviment sinó tranquil·litat molt a prop hi trobem un dels espais més bonics des del meu punt de vista, la placeta de Felip Neri. Es tracta d’un lloc molt humil, on pots respirar en la seva escència la història de la plaça que es reflecteix a les seves parets. Tan senzilla que només hi trobem una petita font on molt cops hi ha gent asseguda passant les hores.

Barcelona i la ciutat amb la que la comparo, la Seu d'Urgell, tenen una estructura semblant ja que les dues parteixen d’un centre històric antigament emmurallat el qual va créixer a través d'un nou eixample i va absorbir els petits nuclis o barriades pròxims a la ciutat, parlant però d’una escala molt més petita. 

El Casc Antic de la Seu sempre ha sigut tema de crítiques i conflicte urbanístic de la ciutat ja que consta d’un problema: el trànsit rodat pel carrer Major. Aquest es tracta del carrer principal de l’estructura el casc antic.
Dins el casc antic es troben diferents espais públics, però com abans, només parlaré de dos molt diferents.

La plaça del Carme, situada al perímetre del casc antic, es tracta d’un lloc on sempre hi ha activitat. Durant el dia hi trobem molts nens i nenes petits que juguen als gronxadors que hi ha al centre i durant la nit s’omple de gent jove que va a fer un beure als bars que es troben en l’espai porxat perimetral.

Per altra banda, darrere de la Catedral, hi trobem la plaça Pati Palau. Es tracta d’una plaça molt tranquil·la (ni que s’hi poden veure cotxes aparcats), suposo que això es degut a que no es una zona que vingui de pas, sinó més aviat amagada. Es tracta d’una plaça molt bonica i pròpia d’un casc antic.