dilluns, 12 de novembre del 2012

vilanova i la geltrú

Vilanova i la Geltrú és la actual capital de la comarca del Garraf, així com la ciutat més poblada d'aquesta. Actualment compta amb aproximadament uns 65.000 habitants. La ciutat va ser fundada al voltant del segle XIII i el nom original era Vilanova de Cubelles. Ubicada en una situació geogràfica òptima a l'inici de la costa Daurada, va permetre que la ciutat tingués un important comerç marítim, sobretot dedicat a l'exportació de vi del Penedés durant els segles XVII i XVIII.

Durant el segle XIX la principal activitat a la ciutat va ser la producció tèxtil i actualment la població està dedicada principalment al sector terciari, encara que consta de diverses zones de producció agricola i una flota pesquera de les més importants de Catalunya.

 La població s'organitza des de l'antic castell de la Geltrú situat a l'interior, fins al mar, al voltant de les antigues rieres, entre elles l'actual carrer de la Rambla, principal eix que conecta la vila de la Geltrú amb la nova vila al costat del mar. A finals del segle XIX va començar un procés de modernització de la ciutat que implantava un nou eixample que incorporava la nova via de tren que unia la població amb Barcelona fins a la vila de Valls. A principis del segle XX va instalar-s'hi una facultat de ingenieria, actualment perteneixent a la UPC que va comportar un important avanç a l'hora de consolidar la ciutat com a una de les més importants de la costa catalana.

A nivell cultural, a la ciutat podem trobar colles de tots els aspectes de la cultura catalana, des del ball de diables, gegants, o la colla castellera dels Bordagassos de Vilanova.

Es pot considerar Vilanova, junt amb Vilanfranca, les dues poblacions que actualment acullen totes les activitats comercials, culturals i d'oci de tota la zona del Garraf i del Penedés.