dilluns, 24 de desembre del 2012


Amb la visita a la Fàbrica ALCHEMIKA he pogut fer la comparació de dues escoles bressol, que són en moltes parts oposades però que les dues aconsegueixen uns bons espais pensats pels nens. La fàbrica Alchemika,  formava part d’un antic conjunt industrial tèxtil als anys 40-50, i al llarg del temps ha anat patint diverses modificacions fins a arribar a l’estat actual. Actualment es manté part de l’antiga façana de la fàbrica, que embolcalla un conjunt d’equipaments formats per una residència per a persones grans, una biblioteca, un centre cívic pel barri i una guarderia.
Parlaré de dos equipaments que tenen la mateixa funcionaliat però a la vegada són ben diferents. L’escola bressol Alchemika és molt més recent que l’escola Bambini de Girona, amb la que la compararé. La primera va entrar en funcionament l’any 2011 i està situada en una illa al centre de Barcelona, més exactament es troba a la cruïlla del carrer Sant Antoni Maria Claret i el carrer del Guinardó.

L’escola Bambini és una escola amb un caràcter molt més familiar, tot i que les dues són aproximadament de la mateixa superfície i contenen el mateix nombre d’alumnes. Va ser construïda l’any 1980 i està situada a la muntanya de Montjuïc. Montjuïc és una petita muntanya situada molt al centre de Girona, antigament era molt verda, tot i que ara cada cop s’ha anat edificant més. Al principi l’escola era una petita caseta situada enmig de la natura, ara el seu espai de pati pels nens ha quedat més reduït, però tot i això no és comparable a l’espai d’esbarjo que pot tenir una escola moderna al centre de Barcelona.

Cadascuna de les escoles té molt bones qualitats, ja que ha estat pensada i dissenyada pel ben estar del nens. El pati de l’escola Alchimika aconsegueix quedar allunyat del trànsit de Barcelona al estar en la coberta de l’edifici, però a la vegada li falta el verd que pot tenir l’escola de Girona.En quant als espais interior, les aules són dissenyades segons l’edat dels nens que hi haurà, però amb diferents materials ja que hi ha molta diferència en l’edat en que van ser construïdes les dues escoles. L’escola Bambini disposa de 5 aules, una més que l’escola Alchemika. En els dos casos trobem que les aules pels nens de 0 a 1 anys tenen un pati exclusiu només per aquestes aules. Totes les aules són completades amb un espai de dormitori i banys.

Aquí podem veure la comparació de les dues escoles pel que fa als seus espais:

Pati pels nens entre 0 i 1 anys.

El pati de l'escola.
L'entrada a l'escola.