dimecres, 26 de desembre del 2012

Un increïble espai desaprofitat


El MAGATZEM DÀVALOS, de principis del segle XX, antiga fàbrica tèxtil amb porta al carrer Herrero,15, ocupa tota una mançana. Està catalogada com a patrimoni industrial doncs són d’apreciar els seus panys de paret amb maçoneria carejada, la cara vista que resol cantonades i cantells i els taulellets verds que remarquen els testers entre d’altres.

Ara ja fa més de dos anys que aquesta fàbrica va ser comprada per l’Ajuntament al 2010 per rehabilitar-la i convertir-la en un equipament per als joves castellonencs.
Es va iniciar un concurs, per mitjà d'una web, a través del qual 12500 joves entre 12 i 18 anys podien proposar i votar aquelles activitats que més els agradarien per aquest espai dins d’un marc d’”oci saludable”. Per assegurar-se de la difusió es va explicar la iniciativa, així com la web, de manera directa a 36 centres educatius.
L’ampli rang d’edats va fer necessari la separació de les idees segons aquestes i que tota idea estigués tutelada per un adult. Com a resultat estrella va sortir el skate, activitats musicals i el graffiti.
Tanquem el 2012 d’ací uns dies i, en canvi, sembla que no s’ha portat a terme cap del treball previ:
1)    Canviar la qualificació d’immoble, avui de tipus administratiu-institucuional.
2)    Elaboració del projecte de rehabilitació, encara en fase de redacció.
3)    El Protectorat de Fundacions del País Valencià continua sense pronunciar-se.
4)    El consistori i Consell encara no han signat el conveni sobre la financiació de les futures obres de rehabilitació, estimat en 15 milions d’euros.

Si bé es tracta d’una antiga fàbrica tèxtil com la d’Alchemika que es pretén recuperar com a equipament per al barri, espere que la rehabilitació siga, si més no, no una simple (ja sé que no tan simple) conservació de la “corfa” sinó que aquest edifici puga conservar més continent i, si no fós així, com a mínim, que el contingut fés l’ullet en algun punt a tota la història passada.
Pel moment i com ja és la tònica, bones iniciatives queden en paper mullat. Tot queda endarrerit al 2017, quan,  pel que asseguren ara, la rehabilitació estarà acabada.