dissabte, 1 de desembre del 2012

De Montjuïc a Bellver


Qualsevol persona de Mallorca que visita Montjuïc ben aviat li ve a la ment Bellver. Són molt semblants però alhora tenen moltes diferències, no són de la mateixa època ni tenen la mateixa arquitectura. Les similituds que s’observen són a primera vista, un castell sobre un turó, la situació pròxima al mar, gran zona verda fent de pulmó a la ciutat i el límit que formen amb la ciutat, també en el seu moment les dues elevacions i els castells serviren per protegir la ciutat, vigilar i defensar-se.
Les diferències es van observant així com ascendeixes per la muntanya: Montjuïc ha patit canvis durant l’ història (exposició universal del 29, jocs olímpics...), hi trobem instal·lacions esportives, el Palau Sant Jordi... En canvi el Castell de Bellver està rodejat per Bosc fins arribar a la part més baixa, no ha patit transformacions, és un lloc de peregrinació, no s’hi troben construccions, només hi ha un corredor esportiu, un parc infantil amb una àrea de pícnic.

Vista aèria de la muntanya de Bellver i Montjuïc on es veuen les clares diferències de l'entorn del castell:

Bellver
Montjuïc

El castell de Bellver d'estil gòtic fou construït a principis del S XIV per ordre del Rei Jaume II, es troba en una elevació de 112 m sobre el nivell del mar, des d'on es pot contemplar tota la ciutat de Palma, de fet el nom de Bellver ve del català antic que significa “bella vista”. És un dels pocs castells de tot Europa de planta circular i consta de 3 torres semicirculars adossades  La construcció del castell es va dur a terme amb el marès extret del mateix turó, però també es va anar a cercar marès de Santanyí i Portals Vells on la pedra és més dura.
Les primeres funcions del castell foren residencial, més endavant es va fer servir com a presó, a la Segona República, en 1931, es va cedir el castell juntament amb el bosc que l’envolta a la ciutat de Palma. Avui en dia, propietat de l’ajuntament de Palma, el castell de Bellver és el museu de la ciutat i també s’hi troben els estables de la policia municipal muntada.
És un gran reclam turístic, també per les visites escolars, per els esportistes corredors de muntanya i els caps de setmanes per les famílies anar de pícnic i passar el dia per el bosc.

Vista del castell de Bellver de planta circular