dissabte, 1 de desembre del 2012

La Nostra Collserola




Al novembre de 2012, la Generalitat de Catalunya va declarat Parc Natural a la serra de Collserola després d’enèsims retards. Amb la conversió de Collserola en Parc Natural, s’amplia l’espai natural protegit en 779 hectàrees més i arriba a les 8.295 hectàrees, 949 de les quals pertanyen a Molins de Rei, el quart municipi amb més territori del parc natural. Altres poblacions destacades on la serra de Collserola té una gran importància són Sant Cugat del Vallès, amb 1.865 hectàrees, sent la ciutat amb més espai protegit, seguida de Barcelona (1.637 ha) i Cerdanyola del Vallès (1.390 ha). Sant Feliu de Llobregat, el Papiol, Sant Just Desvern, Montcada i Reixac i Esplugues també formen part del Parc Natural.

Salt d'aigua Molins de Rei
Per Molins de Rei i pels seus vilatans, Collserola ens ofereix la possibilitat  de sentir-nos enmig del bosc i la natura a deu minuts caminant des de la vila. Un lloc on només s’escolten els ocells i el calmat so de l’aigua dels petits rierols. De fet, aquest pulmó verd, ens ensenya racons meravellosos a tocar de casa i, a diari, i sobretot els caps de setmana, es poden veure desenes de molinencs fent esport, passejant, collint bolets, etc.


 
També s’organitzen nombroses activitats des del CEM, centre excursionista de Molins de Rei com per exemple l’anual Marxa de l’Aplec de Veterans de Catalunya i nombroses sortides i excursions del museu municipal, que recorren les ermites històriques, sitges prehistòriques, passejades per les rieres, entre altres encants d’aquest fantàstic indret.

 

 

Un dels problemes que hem tingut des de fa anys és que Molins de rei reclama la supressió del vial de Collserola. El nostre ajuntament, juntament amb el de Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès, va reclamar a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que se suprimís el projecte del vial de cornisa, que havia d’unir els tres municipis a través de Collserola  amb una carretera de 16 quilòmetres, projecte previst al Pla General Metropolità de 1976. A més, destaquen l’impacte ambiental que tindria la construcció del vial en una zona natural com és el Parc Natural de la serra de Collserola.


Un altre aspecte a destacar és que a Molins tenim un barri, la Granja, que funciona amb biomassa, fins ara, la biomassa recollida a Collserola era destinada a Itàlia, on s’ha convertit en energia per a l’illa de Sardenya. Amb els temporals de 2009 i 2010 es van recollir un total de 6.000 tones de brossa forestal a Collserola i va ser detonant perquè des de 2011, l’ajuntament es comprometés a que la biomassa de Collserola es quedés a aquest barri i es van començar les gestions per tal que Molins Energia, planta pionera a Espanya a finals del segle XX que subministra calefacció i aigua calenta al barri de la Granja, gestionés aquesta fusta des de la seva planta.