dilluns, 3 de desembre de 2012

Senterada, Sarroca i la Bastida de Bellera


Senterada>>>72 habitants, 729m altitud
Sarroca de Bellera>>>24 habitants, 1002m altitud
La Bastida de Bellera>>>0 habitants, 1256m altitud


Som a la punta del Pallars Jussà, on comença i acaba la vall de Manyanet, una de les més dures i pobres al segle passat. 


Senterada es troba en la confluència del riu Flamisell i del riu Bóssia, i de les valls de Manyanet i Fosca. Es nota que és un punt d’intercanvi, de creuament, de parada i de porta a paratges desconeguts, així ha sobreviscut fins ara, sobretot gràcies al turisme estival. 

Si seguim el riu Bóssia trobarem Sarroca de Bellera sobre un gran penyal, on antigament descansava el castell de Bellera, proteció d’un dels grans nobles de la Catalunya medieval. Ara la protecció ve dels últims habitants perennes que resisteixen amb l’ajut esporàdic dels estiuejants de ciutat.


Des de Sarroca o Senterada podem arribar a la Bastida de Bellera, amunt amunt, una mica d’asfalt des de Sarroca, la resta i desde Senterada pista i camí. Al cim hi trobem expectant la Bastida, antiga defensa secundària de Sarroca i més tard humilíssim poblet, on ja fa quaranta anys que l’última ànima vivent en marxà. El record és ja l’últim que resisteix allà dalt...les pedres continuen caient.