dimecres, 9 de gener del 2013

Barceloneta - Les cases de la Seda



La visita al barri de la Barceloneta em va recordar a un altre barri que, si bé d’orígen i composició formal molt diferents, constitueix un petit poblet dins el nucli urbà del Prat, però ben diferenciat. 


La Barceloneta sorgeix de la necessitat de reallotjar les famílies que vivien a la zona del barri de la ribera que va ser enderrocada per construir la nova ciutadella militar. El nou barri, dissenyat per enginyers militars, serà conformat per una trama de carrers otrogonals i rígida. 


Cases de la Seda     
El barri de les cases de la Seda, en canvi, va néixer amb l’objectiu de proporcionar un allotjament relativament proper als treballadors de la fàbrica que porta el mateix nom. Les dimensions són molt més petites que en el cas de la Barceloneta, però ambdós barris estan formats a partir d’un únic mòdul de vivenda (en el cas del Prat, “mitja casa” aïllada). A més a més, si bé en el cas de la Braceloneta és el perímetre de l’habitatge el que conforma l’alineació de carrers, al Prat s’hi situa un coixí de patis privats enmig. Això no vol dir que els seus habitants es tanquin dins el seu espai privat i no estableixin relació amb el carrer. De fet, el fet que tots els carrers que vertebren el barri siguin peatonals fa que aquest coixí privat s’obri i envaeixi el carrer, proporcionant així una relació més estreta entre la gent.


Moltes de les persones que hi viuen actualment encara pertanyen a les mateixes famílies que van poblar el barri per primera vegada i això, com en el cas de Barceloneta, contribueix a crear un ambient especial.