dilluns, 7 de gener de 2013

El Parc de la Mariona de Molins



El parc del Clot és un parc que acull usos molt variats on els elements arquitectònics ordenen l’espai i es converteix en un lloc de repòs, pas, de joc i d’esport. Està distribuït en varis espais molt diferents entre si però que tenen un nexe d’unió entre ells, el mateix passa al parc de l’estació del Nord i de la mateixa manera a Molins de Rei tenim un parc amb unes característiques similars.  El Parc del Clot té un passadís que va d’extrem a extrem i que separa les zones de pas, estada i jocs infantils, al parc de la Mariona de Molins de Rei passen episodis similars que descriurem a continuació. A més a més, el del Clot, és un parc amb molta vegetació, camins, geometria, ombres, zones per fer esport i fins i tot una escultura, elements que recorden molt al parc senyalat del meu poble. El tracte de la geometria del parc de l’estació del Nord també recorda a la delicadesa amb la que s’han treballat els altres parcs esmentats.
Parc del Clot

parc Estació del Nord









El parc de la Mariona de Molins és un parc que va ser projectat el 1995 i que disposa de 4,2 hectàrees. Se situa entre el barri del Canal i el barri del Pla i consisteix en un espai de transició i de reequilibri paisatgístic entre la zona industrial i el nucli urbà.

Parc de la Mariona
Entre el 1960 i el 1975, a Molins de Rei com a la resta de municipis al voltant de Barcelona, apareixen una gran quantitat d’immigrants necessitats de feina i d’habitatge. Les noves barriades se situen sense planificació i de forma il·legal a la vora del riu i es llavors quan es decideix industrialitzar tota aquella zona. Posteriorment es van elaborar els corresponents plans i projectes urbanístics i es així com es va definir la zona on ara se situa el parc de la Mariona. Al 2002 hi va haver una ampliació del parc que feia frontera amb l’avinguda Barcelona i va acabar de conformar el parc com l’espai de lleure familiar i espai verd urbà més important de Molins.



Escultura Tripòdium de  M.Marzo Mart
El parc té forma rectangular i es caracteritza perquè tota la seva distribució segueix la lògica de la geometria. Hi ha una gran zona pavimentada amb bancs de formigó i elements pels skaters i bicicletes, un gran prat de forma triangular i hi apareix una escultura (tripòdium) de dimensions considerables i altres espais amb caràcter propi. Un camí travessa el parc en diagonal i el divideix en dos sectors pensats per a usos diferents: les placetes i la pollancreda. En la primera consisteix en 4 places separades entre elles vegetalment, cadascuna amb una espècie d’arbres diferent. La pollancreda limita amb el sector industrial i un seguit de parterres i camins creen petits espais amb un ús més reposat. S’hi trobem bancs sota les ombres dels pollancres, zones per fer exercicis i fins i tot un turonet amb pins i alzines des d’on es pot veure la vall del Llobregat. El joc de colors que ofereix la flora de tot el parc és un dels reclams preciós del parc sobretot en època de floració.