dilluns, 14 de gener del 2013

Gràcia i Santa Catalina



Només veient la geometria de Gràcia ens recorda al barri de Santa Catalina de Palma. 

Geometria carrers Santa Catalina, semblança amb Gràcia

Però quan es coneix la vida del dia a dia les similituds són més grans. Els dos són un barri popular, amb vida pròpia i de característiques diferents amb la resta de la ciutat. També tenen molta vida tant durant el dia com la nit, amb molts bars i restaurant que tenen el seu propi encant, que fa que durant tot el dia hi hagi molta gent passejant per els carrers, sobretot els caps de setmana, els dos barris són un reclam per la gent de la ciutat. Així com el Bar Canigó és un punt emblamàtic de Gràcia també ho és el Bar Cuba a Santa Catalina. Els dos barris tenen importants teatres com el Teatre Neu en el cas de Gràcia i el teatre Mar i Terra a St Catalina.

Bar Cuba actualment 
Santa Catalina és una de les zones que conformen l'àrea urbana de Palma. És veïna dels barris de Son Espanyolet i Son Armadans és una de les zones típiques de Palma per el seu mercat on encara es poden comprar productes típics mallorquins.
Comença sent un barri pescador ja que està situat molt aprop del mar, avui en dia encara es conserves algunes cases típiques de 1 o 2 plantes, amb terrassa i persianes mallorquines. Santa Catalina conserva el caràcter de cases baixes i carrers tranquils.

Santa Catalina va néixer amb el barri d'es Jonquet, on vivien pescadors, cordeleres i moliners, és per això que encara trobam alguns molins a la zona. Es creà quan la ciutat de Palma encara estava emmurallada, era l'excepció de la normativa militar de no construir poblacions a menys de 1000m de les muralles. Palma  necessitava espai, per això moltes industries es desplaçaren a Santa Catalina, i en queda constància amb alguns noms de carrers com el carrer fàbrica.

Palma emmurallada i St Catalina. 1896

El barri es va començar a enriquir a finals del segle XIX i principis del XX. Hi trobem edificis modernistes com el teatre "Mar i Terra" i el Bar Cuba que encara es conserven.