dilluns, 14 de gener del 2013

L’aïllament d’un poble. El Poblenou com exemple de futur per Es Castell


Es Castell va viure una primera època de falsa esplendor als inicis de la seva creació, al segle XVIII. La vida del poble es veia reforçada per la gracia dels governadors anglesos de l’illa que n’havien ordenat la seva creació. A més, la seva vinculació al Castell de Sant Felip n’asseguraven la prosperitat.
En poc temps tot aquest futur prometedor es va ensorrar. Els espanyols van recuperar l’illa i es van assegurar que el Castell no fos mai més utilitzat en contra seva. Després de la destrucció del castell es van abandonar els projectes que tenien els anglesos al poble i les casernes militars van iniciar un llarg període de decadència fins al seu abandó.
L’economia del poble, molt vinculada a l’activitat militar del castell i les casernes, es va veure molt afectada. El poble va parar de créixer i molts dels seus terrenys edificables van acabar en horts o tanques abandonades.

El canvi no va arribar fins la meitat del segle XX, quan el turisme va donar un gir a l’economia de l’illa sencera. Es Castell va créixer amb el boom, es van construir diversos creixements urbans enfocats al turisme i agafant la forma de la ciutat jardí. Tot i així, el poble mai va beneficiar-se tant del turisme com alguns dels seus veïns, que gaudien de millors oportunitats d’aprofitament de la costa.
Avui dia, el poble no pot confiar en viure en exclusiva del turisme. Es necessita un altre canvi, una evolució i moltes entitats del poble fa temps que ho venen demanant. S’ha vist en els darrers anys un exemple a seguir en les actuacions de transformació que es duen a terme al Poblenou i aquesta podria ser una via a seguir per Es Castell.

Pla del 22@ al Poblenou
El Poblenou ha vist transformades i aprofitades gran quantitat d’antigues fàbriques i edificacions, tot amb la voluntat fer créixer el barri i recuperar el seu valor. El poble des Castell ha de mirar amb bons ulls les actuacions transformadores que puguin fer créixer el poble i millorar-ne els serveis.
Al poble des Castell hi ha grans carències en l’àmbit dels equipaments i precisament aquest és un dels punts forts del planejament del Poblenou.

Plaça de s'Explanada des Castell
La reconversió futura de les casernes abandonades és un tema obert al debat des de fa temps. La seva situació estratègica al centre del poble i les seves grans dimensions donen als edificis unes qualitats excel·lents per al seu aprofitament com a equipament públic per a la ciutat.
En el cas del Poblenou i el pla 22@ s’ha dit en moltes ocasions que encara és aviat per reafirmar el seu èxit o fracàs, que hi hauran de passar dècades perquè s’assoleixi la densitat de població que s’hi projecta i que els engranatges del barri funcionin a ple rendiment. Al poble des Castell el teixit urbà ja existeix i l’entorn d’actuació ja està densificat, per això gairebé qualsevol actuació en pro de l’equipament públic feta amb bons criteris en sortiria exitosa i beneficiaria el poble. L’únic que necessita Es Castell és la voluntat d’iniciar una nova etapa transformadora.